Your journey is my story...

21 April 2010

ayam penyet @ the street @ the curve

hari ni, bersamaan dengan 21 April 2010 (Rabu) restoren ayam penyet @ the street @ the curve bakal menempa sejarah apabila bakal menerima pengunjung yang julung-julung kalinya akan mentekadarah di sana, iaitu aku.

setelah beberapa purnama aku mendengar khabar-khabar yang bertiup ibarat angin-angin sepoi bahasa yang mengatakan ayam penyet ini sedap, ayam penyet itu dan ini, ayam penyet ini penyek, akhirnya dapatku santap ayam penyet tersebut untuk kudapanku di tengahari ini.

lebih kurang 50 minit lagi aku dan PTDmates aku akan bergerak menuju ke sana... dah 3-4 hari kami ibarat sedang menjayakan rancangan jalan-jalan cari makan. lunch di sana sini... semalam @ PJ @ Piccadilly. Dua hari lepas di IKEA.. kami lepas geram dengan makan @ tempat-tempat macam ni... bila lagi kan? heheh. nanti aku dah dapat penempatan, mesti sibuk mengalahkan Tok Ketua kampung tandiap, kuala perlis.

krukk krekk krukk krekk.. ok lah korang, perut dah bunyik..

20 April 2010

lagi mengenai PTD..

post ini adalah kesinambungan kepada post yang lepas ye... heheh.

hurm.. aku ingat bila dah tau aku dapat kat JPA dah settle, rupanya belum lagi. Sampai JPA, ada lagi penempatan dalaman, maksudnya ke bahagian mana, cawangan JPA mana ataupun ke badan-badan lain di bawah JPA seperti Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN).

Sambil menunggu ni, ramai la dapat member-member baru. Geng kami dalam 10 orang.. menunggu di library.. seperti buah yang kita tak tahu bila nak gugur. hari keempat menunggu (Khamis), akhirnya kami dipanggil dan diberitahu tentang penempatan dalaman kami.

keputusan = 7 orang ke INTAN dan selebihnya kekal di JPA. Aku? Sekali lagi menjadi salah seorang intan terpilih, untuk ke INTAN. INTAN mane? INTAN Syazlin dah tentu la.. haha. INTAN mana belum tahu, samada kekal di INTAN Bukit Kiara atau ke INTAN cawangan. So esoknya (jumaat), kami 7 intan terpilih ni akan melapor diri (dah 3 kali dah lapor diri ni) di INTAN Bukit Kiara dan akan tunggu kat sini sampai tahu penempatan dalaman INTAN pulak (tadi penempatan dalaman JPA).

Nak dijadikan cerita, masuk hari ni dah masuk 8 hari bekerja dah kat INTAN Bukit Kiara ni. Tak dapat-dapat pengesahan jugak kami ni dapat di bahagian/cawangan mana. Yang ada, hanyalah andaian, spekulasi dan rumours je. Hari ini adalah hari yang paling tegang sekali bagi kami di sini setelah diberitahu sekali lagi, "Lagi sehari dua dapat tau.."
Minggu lepas pun ayat sama jugak. Adoiiii... penat, tension semua ada..bukan apa, tapi sebab banyak benda tentang diri aku yang pending akibat daripada keputusan yang masih belum keluar ni.

Tapi jangan salah faham, aku tak salahkan seorang atau mana-mana pegawai pun, hanya melepaskan tension dan geram akibat terperap di library untuk lebih seminggu dah..

so kesimpulannya, kenalah tunggu lagi sehari dua.. T.E.N.S.I... rasa nak menangis pun ada..hahaha.. adoiii laaa... speechless maaatttt.. berat mata korang memandang, berat lagi bahu memikul..heheh.

Pegawai Tido Duduk a.k.a Pegawai Takde Duit

aiyyooo.. korang2 yang dah beribu2 jadi pengikut blog aku ni, sory sgt2 lama tak update email.. bz maattt!! aku rasa korang sedia maklum aku bz sbb ape.. sbbnya merujuk kepada tajuk post ni la..

hurm.. alhamdulillah rezeki aku masih ada. 3 april 2010 secara rasminya aku berkhidmat sebagai Pegawai Tadbir Dan Diplomatik M41. Pada hari tu, kami semua seramai 440 PTD lantikan baru ini melapor diri di Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di Putrajaya.

Selain lapor diri, kami juga dapat tahu penempatan kami (dihantar ke jabatan/kementerian mana). Alhamdulillah, aku dapat kat JPA sendiri.. sbb Timbalan Pengarah JPA kata JPA memilih mereka yang intan terpilih sahaja untuk berkhidmat dengan JPA ni... heheh

banyak pro bila dapat kat JPA. untuk pengetahuan semua JPA adalah ibarat 'bapa kandung' kepada semua pegawai PTD (skim M) dan juga beberapa skim lain. Maksudnya, segala kebajikan dan hal dari A-Z PTD ni, JPA yang handle. So, kalau ada kursus ke ape, kami di JPA ni lah yang akan tahu dlu..insyaAllah.

Selain itu, urusan gaji, naik pangkat, elain dan lain-lain pun JPA sendiri yang handle..

5 April, aku lapor diri sekali lagi di penempatan kami, iaitu di JPA (lagi). Yang dapat JPA dalam 14 orang. Beratus-ratus yang lain telah ditempatkan di pelbagai kementerian, jabatan, suruhanjaya dan juga kerajaan negeri.

01 April 2010

Email seorang bos

Haa..kat bawah ni adalah email daripada bos aku sempena aku nak berenti hari ni.. heheh.



I pun nak mintak maaf lah ya kalau I ada terkasar ke, termarah ke, tertengking ke, semua nya tak sengaja.

U do know I care for you for being my staff. If macam ‘tergarang’ sikit2 tu, bukan marah betul2 tu.. Kadang2 mood tak betul sikit.. ehehhee. Mintak maaf banyak2 yer Iqbal.

Even though it has only been 3 months plus, u have been a good staff. U was not my wrong decision. It was one of the best actions I took when I accepted you in. Cuma rezeki u kat sini tak lama kot.. Tak per lah.. PTD is the best destiny for all. If you survived here, how can u not survived there right? =). Insya Allah..

Once again, THANK YOU for everything Iqbal. Promise me, u’ll keep in touch. I still owe you makan somewhere. Nanti ada when time dah tak busy sikit, we’ll meet up (bring your fiancĂ©) also and we go for makan k.. =).

Yuppp, see me before you go back to day k.

Anyway Iqbal, I would advise you to save what ever keje (speeches etc.) you have done before. It would be a good reference for your future thingy kan.. =).

Thanks Muhammad Iqbal Ikhwandi Mat Zin..