Your journey is my story...

16 February 2010

Zaman menganjing name bapak

tiba2 aku teringat zaman sekolah dulu... banyak kenangan...
dan salah satu kenangannye ialah time ni lah zaman menganjing nama bapak..haha
mcm haram. ditambah pulak dengan nama bapak aku yang lain mcm sikit...iaitu... Mat Zin Bin Mat Kib.

So, jangan kata name bapak aku, name atok aku pun kena beb..
pedih mat dengar.. sbb tu aku malas g skolah..hahahaha
time sekolah rendah takde lg..masuk form 1, perghh kena menganjing jela..
aku pun menganjing la name bapak org jugak..

sorang kawan aku ni nama dia khairul anwar bin saman. (kahkahkah).
so kitaorg gelarkan dia ni anak ketua polis negara..hahaha
bapak dia asyik menyaman je keje..huhuhu

bapak aku plak, dia org panggin Mat Jin. Hampeh btol..
nama atok aku, dari Mat Kib jadi Kid Rock la... Kiblat ade gak..kahkahkah
tak guna btol..

kesimpulannya, akulah antara orang yang paling teruk kena menganjing dalam bab2 ni..walau ak pun menganjing orang lain..
hahaha

so bile korang dah baca post aku ni, jangan korang menganjing nama bapak n atok aku plak ek..haha

ciao

08 February 2010

Strategi disusun, peluru lengkap. Tunggu perang.

Aku nak tulis sebagai seorang Jeneral perang hari ni. haha. Besok, 9 Februari aku akan ke medan perang iaitu di Putrajaya Presint 2. Oleh itu, sehari dua sebelum ni aku agak sibuk mengatur strategi perang dan membekalkan peluru-peluru untuk diri aku.

Musuh aku bukan calang-calang orang. pangkat besar. mungkin bergelar 'Datuk'. 2-3 orang pulak tu, lawan aku sorang. mmg tak la kan... huhu.

'Perang' ni aku gunakan sebagai simbolik untuk temuduga PTD aku esok. So pada hari ini aku akan dedahkan strategi2 yang telah aku atur. Terima kasih kepada bahagian 'risikan tentera' yang telah memberi aku maklumat bagaimana untuk menghadapi musuh2 aku ni.

Strategi:-
a) sampai awal ke mdan perang sebelum musuh aku tiaba bagi menyesuaikan dengan keadaan sekeliling.

b) akan aku kelirukan musuh dengan muncul di depan mereka dengan penuh semangat tanpa rasa takut (walau aku cuak). Seolah2 aku bersedia berperang dengan mereka.

c) aku akan hulurkan salam perkenalan dahulu dan tanya khabar mereka (sebelum mereka serang aku, aku serang diaorg dulu). haha.

d) Ketika diserang, aku mempertahankan diri aku dengan perisai-perisai. (bermaksud, aku akan jawab soalan mereka dengan point-point yang aku telah kumpul).

e) jika tak tahan serangan (maksudnya aku tak dapat jawab soalan diaorg), aku akan cuba mengelak dan pergi ke kubu lain(maksudnya aku akan elak daripada menjawab tetapi aku akan 'turnover' isu dengan menimbulkan isu lain).

f) aku akan menggunakan bahasa baku (ala-ala bahasa indonesia) semasa menjawab soalan mereka. contoh (berbeda-beda instead of berbeza-beza) dan (dipandang enteng instead of dipandang ringan). aku percaya, musuh akan terkesima seketika. kahkahkah.

g) bahasa tubuhku yang tegas dan jelas, dengan tangan aku didepakan, kadang kala aku genggam penumbukku.. dan kadang kala aku akan menunjuk2 ke kiri dan ke kanan sambil memandang tepat ke mata musuh. (ini akan membuatkan musuh mempercayai dengan apa pendamaian yang aku tawarkan). kahkahkah. gelak lagi.


Peluru-peluru/senjata:-
a) maschine gun (Latar belakang dan bidang tugak PTD).
b) Grenade (NKRA- Bidang Keberhasilan Utama Negara)
c) Flashbang (1Malaysia)
d) Kereta kebal (Dasar Ekonomi baru)
e) Pistol (Wawasan 2020).
f) Pisau (maklumat kementerian Penerangan, komunikasi dan Kebudayaan)
g) panah (latar belakang diri aku).



so tulah dia. menang atau kalah aku di bidang pertempuran aku taktau lagi. kalau gugurnya aku, taburlah bunga di pusara. hahahaha. kalau menang, akan aku bunyikan semboyan kemenangan untuk dinikmati bersama rakyat jelata..heheh.

Keputusan perang pada 18 Mac 2010. Sekian terima kasih. Takbir!!

06 February 2010

Menunggu bas itulah chenta.

Oleh sebab baru2 ni Izni kata kat aku (dlm facebook) yang dia tak fhm mengenai cinta tu ibarat menunggu bas, oleh itu berdirinya aku pada hari ni....opppss silap. duduknya aku depan komputer malam ni adalah untuk menerangkan secara bertulis kepada Izni dan konco-konconya. hahaha. kepada kawan2 aku jugak la... selamat menunggu bas semua...


Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas…


Bila bas tu datang, awak tengok bas tu dan awak kata pada diri awak,"Eee... penuhnya... tak de tempat duduk." Jadi, awak katakan pada diri awak,


"Saya akan tunggu bas yg lain." Awak pun biarkan bas tu berlalu dan awak tunggu pulak bas yg lain. Kemudian, datang pulak bas yg kedua.


Awak tengok bas tu dan awak akan cakap, "Eee... bas ni buruk sgt... mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan." Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya.


Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas. Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni awak kata, "Emmm.... tak de air-cond... cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yg lain."


Dan sekali lagi awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang utk menanti bas yg seterusnya. Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru awak perasan yg awak pula dah terlambat rupanya. Awak mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna.


Dan kemudian barulah awak sedar bahawa... awak dah naik bas yg salah. Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg awak nak.


Walaupun yg datang tu adalah bas yang berair-cond, adakah awak dapat pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak?


Jadi, (terutamanya golongan perempuan, lelaki pun samalah) mengingini apa yg awak idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan?


Sekiranya awak dapati "bas" itu tak sesuai dengan awak, apa yg perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu.


Tapi... saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg awak nanti-nantikan), awak tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak!


Hahahaha.... Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN!


Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri. Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri awak.


Janganlah menyesal jika seseorg tu selama ini berada di depan kita tanpa kita mengetahuinya, bahawa dia lah orgnya... kerana mungkin ada hikmah di sebaliknya... hanya DIA yg mengetahui apa yg terbaik buat diri kita dunia dan akhirat.

02 February 2010

kalau bos korang mcm ni, how??

Dear Iqbal,

Since I’m in the MCM, I am not sure I’ll be able to call you and brief on the TMOW speech etc.

Anyway, I need you assistance in drafting a speech for Minister based on the info pack that I’ve attached here. Don’t worry. I know u still new but this could be a good training as well. On top of that, I dah pernah buat speech for the minister launching for the TMOW dekat bukit gantang, perak before so it’s making it easier =). See attachment. Please google and use the necessary words yang minister(s) selalu pakai and added in this speech. Hope it would help.

Before buat, please tarik nafas panjang. Imagine yourself a minister =). You wouldn’t want to mention dalam speech as if dia bercakap on behalf of TM. That one I will create for the TM Chairman nanti. Put yourself at the minister position, so you speech will be about rakyat, this is a good effort done by GLC company, the government target on the broadband penetration, harapan dia etc… Please tgk both ministers speeches I’ve done for TAD and TMOW earlier. Maybe from there could give you some idea on how to draft it properly. Formal, protocol etc.

Anything, please email me k sebab dalam MCM ni susah nk cakap phone..

Thanks dear.

Petunjuk:

MCM - Management Committee Meeting

TMOW - TMpoint On Wheels

TM - Telekom Malaysia

TAD - TMpoint Authorized Dealer

Ya, betul tu sedara2 sekalian. E-mail di atas adalah adalah e-mail yang telah dihantar oleh bos aku pada hari ini, 2 Feb 2010 jam 9.41 pagi.

So, apa pendapat anda? Ingin mendapat bos seperti ni jugak?? haha.