Your journey is my story...

25 January 2010

tak sapal-sapal.. kesian Faris.

Di keheningan petang smlm, aku msg Faris. Minta dia teman aku pegi Dewan Keramat AU2, pukul 9.30 malam semalam. Faris tidak menolak, dia mmg gemar membantu orang ni. Faris tak tanya pun utk apa aku nak pegi Dewan Keramat AU2. Baguslah dia tak tanya lagi... hehehe

Aku dah on the road (istilah baru menggantikan on the way yang selalu disalahgunakan, otw ke toilet contohnya) dari Shah Alam nak pegi ambil Faris. So, aku msg dia lagi suruh dia siap2 cepat, sampai rumah dia kang terus gerak. (Faris terkenal dengan betapa PANTASnya beliau bersiap). haha. sory Faris. huhu.

Dipendekkan cerita, aku sampai umah Faris. Alhamdulillah, tak sampai 2 minit dia keluar. haha. Aku tanya beliau, "Faris, ko tau tak Dewan Keramat AU2 kat mana?" Beliau menjawab, "Aku rasa aku tau,". Masa ni Faris tak tanya lagi nak pegi sana buat apa. haha. Aku pun senyap jela..

Sekonyong-konyong Faris bersuara, " Ko jangan bawak aku pegi majlis (kahwin) sudahla, aku pakai seluar pendek ni,". Aku jawab, "tak la, bukan majlis..."

"Habis tu ada apa kat sana?" tempelak Faris. hahaha. Aku dah tersengih2...
Faris menambah, "Owhhhhh..aku tau ada apa kat sana!!" hahahaha, aku tergelak. "Mana ko tau?", aku tanya. Beliau jawab, "Kat facebook tadi aku nampak."


Sebenarnya aku nak pegi dengar ceramah politik (parti rahsia). hahaha. tak sapal-sapal Faris berpolitik malam smlm..

Masa dengar salah seorang pemimpin berucap, Faris duduk sebelah aku. Aku jeling2 gak Faris, tengok dia ok ke tak. huhu. Muka dia macam biasa je. Dan yang bestnya, ada sekali tu, dia pun ikut tepuk tangan!! hahaha. Ni perkembangan positif, detik hati aku. hahaha. "Reformasi!!!" kata pemimpin tu. Faris pun ikut, "Reformasi!!" hahaha. Kelakar sungguh kau Faris.

Masa balik on the road ke kereta, aku pancing Faris, "Ko dah daftar mengundi belum?"

"Belum," jawabnya pendek. "Bila pilihanraya ek?" tambah Faris. "2012 atau 2013 kot," jawab aku. haha.

Pengalaman comel dengar ceramah politik bersama si Faris. haha. Sorry Faris. Tak sapal-sapal... bak kata ko..

18 January 2010

Sireh pulang ke ganggang..

Dah 2 minggu aku dok menumpang rumah makcik aku di Bangsar, terasa seronok sebab aku jalan kaki je pegi keje. 8.15 pagi baru keluar rumah, 8.25 pagi sampai. (waktu pejabat 8.30-5.30).

Tapi yang ter seronoknya sebab... menumpang. Yelah, walau makcik sendiri pun, aku segan jugak sebab kat rumah tu kalau sikit penghuninya takpe, ni campur aku 8 orang!! 8 orang dok rumah flat, agak-agak la bai.... haha. Dalam tempoh tu, aku cuba jugak cari bilik untuk disewakan kat kawasan tu, tapi hampeh!!

Ditakdirkan ayah aku dapat rumah transit di kolej Meranti UiTM, Seksyen 2 Shah Alam. Ayah aku kata tinggal percuma, api air pun percuma. Aku pun apalagi, aku ambil keputusan untuk dok skali ngan ayah aku ni. Kebetulan pulak, bus stop sebelah je untuk aku berjalan kaki ke sana.

So, mulai hari ni, aku kembali menaiki bas ke Bangsar untuk ke tempat kerja. Teringat zaman praktikal dulu. Haha. Pagi tadi aku bangun jam 6.30 pagi. Pukul 7 pagi aku dah berada dalam bas. Bas gerak dalam pukul 7.10 pagi. Tepat sejam, aku sampai kat bus stop depan pejabat aku. Dalam bas tu, aku mengisi masa dengan membaca buku Mendepani Zaman: Melayu Abad ke-21 hasil nukilan YB Nik Nazmi Nik Ahmad, ADUN Seri Setia merangkap Setiausaha Politik Dato' Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Buku yang amat menarik dan mampu membuka pemikiran orang Melayu yang terlena dan sering meLayu....

Aku pun menjadi Melayu yang tabah dengan menaiki bas pada hari ni.. haha. dan sekejap lagi aku kena jadi tabah sekali lagi apabila balik pun kena naik bas. Part nak balik ni la aku tak suka. Selalu dalam dilema.

Kalau aku tunggu jalan yang menghala ke KL, bas tu akan pergi ke Pasar Seni dulu, turunkan penumpang yang ada, naiklah penumpang yang baru. Aku stay dalam bas je. Dan kemudian, barulah bas tu bergerak balik ke Shah Alam. Kalau aku pilih bas yang ni, mesti aku dapat duduk, tp akan sampai Shah Alam lambat la. Tapi, kalau aku tunggu bas yang menghala ke Shah Alam terus, risiko tinggi walau akan sampai Shah Alam cepat sikit. Risiko pertama, bas tu mesti dah penuh macam sardin, tempat duduk mesti 'adeeeeee'. Risiko kedua dan yang paling teruk, kalau bas tu dah penuh, kadang-kadang driver tanak berenti. Pergghhh, part ni lah yang membuatkan hati terasa seperti dihiris-hiris oleh sang pemandu bas. Sampai hati you...

Tapi apa-apa pun, keputusan aku untuk kembali tinggal di Shah Alam aku harap adalah tindakan yang betul. Senang nak lepak dengan kawan-kawan, ramai kenalan dan boleh makan di pecel ayam Padang Jawa.

'Aku pulang ke Shah Alam ibarat Sireh pulang ke ganggang'.

15 January 2010

Cempedak menjadi nangka...

Tepat jam 5.00 petang (14 Jan-Khamis) tiba-tiba telefon bimbitku mengeluarkan lagu Through My Window dendangan Bunkface, bermaksud satu Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) telah aku terima.

Nama 'Hasnul PTD' terpampang. SMSnya berbunyi begini.

'Salam..apa khabar bro? ko dh check ke result PAC? - hasnul'


Sebelum aku teruskan, mari kita kenal siapa Hasnul ni. (bukan Nol kita tu).
Hasnul ni aku jumpa masa aku ke Program Assessment Center (PAC) untuk jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik di INTAN Jalan Elmu, Kuala Lumpur.
Dia ni peramah dan nampak memang baik. Putih, berkaca mata, ketinggian sederhana dan badan berisi sikit.

Mulanya aku anggarkan umurnya sekitar 26 tahun, tapi silap tekaan aku, rupanya di awal 30-an, sudah beristeri dan mempunyai anak (tidak silap aku).
Selepas melalui PAC sepanjang hari, sebelum pulang kami sempat bertukar-tukar no telefon bimbit. So, tiba-tiba semalam (14 Jan) dia SMS bertanyakan keputusan PAC aku. Aku pun tanpa berlengah terus melayari laman sesawang Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).


Dalam keadaan yang begitu teruja untuk menyemak keputusan, tiba-tiba aku terasa macam tak dapat je. Disebabkan beberapa aktiviti yang aku lalui pada PAC tempoh hari prestasi aku tidak begitu meyakinkan. Setelah memasukkan no kad pengenalan, beberapa saat kemudian tertera di skrin monitor seperti berikut :-

No. Kad Pengenalan : 860410******
Nama Penuh : MUHAMMAD IQBAL IKHWANDI BIN MAT ZIN

Tahniah! Anda LULUS ujian yang telah diadakan pada 13/12/2009.


Syukur Alhamdullillah. Tak disangka-sangka, cempedak menjadi nangka. Ini adalah berkat usaha dan doa semua, termasuk kedua orang tua aku, dan Elin yang tak putus-putus beri kata semangat dan tidak lupa kepada keluarganya. Aku pasti, saudara-maraku yang lain juga sentiasa mendoakan kejayaan aku. Terima kasih semua.


Tinggal satu peringkat lagi, iaitu temuduga. InsyaAllah boleh dapat, dan kalau benar aku dapat, aku akan berada di dalam dilemma sekali lagi...

14 January 2010

Pagi yang terang kini sudah gelap..

Aku bangun pagi seperti biasa dikala jarum jam menunjukkan 7.45 pagi. Walau jam telah ditetapkan pada 7.30 pagi, budaya snooze amat popular di kalangan muda remaja mcm kita, sesunggahnya nikmat tidur dan sejuknya pagi memberatkan mata dan tulang temulang kita.

Mandi.

Setelah menyarung seluar peninju (boxer) pembelian Elin dari Bandung, kemeja Durban pula ku kenakan pada badan ku diikuti dengan celana Bonia yang ketat. Gel rambut Brylcreem extra strong disapukan di rambut ikal mayangku, dan diikuti sapuan nipis bedak Dashing pada muka. Akhir sekali, wangian Usher (jenama bukan penyanyi R&B tu) aku semburkan pada baju dan di calit-calit ke leher dan belakang cuping (bukan daerah di perlis) telingaku.

Tiba di muka pintu rumah, aku mengambil kasut kulitku (ntah brand apa) lalu disarungkan selepas memakai stoking hasil beli-belah di Uptown DanauKota.

Ke kantor dengan hanya berjalan kaki merentas lautan kereta dengan melalui sebuah jejantas. 8.20 aku tiba di pejabat dan aku lalukan kad access ku di mesin pengesan. (bukan pengetuk kad).

Komputer difungsikan. Skype diaktifkan. Berita online dibacakan. Sambil baca, sekonyong-konyong tunangku Elin menegurku di Skype. Betapa gumbiranya rasa hati ini. Kami bersembang sekejap. Namun, malangnya kamera labah-labah (web cam) tidak ku bawa. Oleh itu, aku berjalan pulang ke Apartment Putra Ria Blok 24 yang hanya jauhnya lebih kurang 300 meter untuk mengambil alat tersebut.

Sesampainya semula aku di komputer, Elin masih aktif di Skype. Ku pasangkan web cam tersebut. Malang lagi, hanya aku yang dapat melihat wajah Elin, tapi dia tidak dapat melihat aku ni. Kesian dia. Rindu terubat sikit, tapi dia masih belum dapat melihat diriku. Wajah Elin di dalam web cam tetap cantik seperti di luar.

Puas sudah aku memeriksa apa yang tidak kena dengan web cam, namun hasilnya zero. Aku dan Elin berbincang. Keputusannya, selepas aku balik kerja ni aku akan ke rumahnya di Gombak, untuk melayari internet di sana.

7.30 petang waktu malaysia (6.30 pagi waktu Ohio) aku akan bangunkan Elin untuk berSkype.
Perutku sudah berbunyi. Tengahari tadi tak sempat turun makan, sangat kusyuk dengan kerja. Sekarang jam menunjukkan 3.40 petang. Menunggu 5.30 petang untuk balik, dan kemudian ke The Garden untuk membayar bil telefonku yang sudah dipalang. Jumpa lagi.

13 January 2010

Register jadi Alumni UiTM.



Salam. Untuk pengetahuan pembaca-baca blog aku semua, UiTM telah mengadakan Malam Simfoni Kasih pada 8 Januari (Jumaat). Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak turut hadir.

Malam Simfoni Kasih anjuran Yayasan Budiman UiTM dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Pelajar & Alumni UiTM serta Persatuan Alumni UiTM bertujuan meraikan para alumni universiti itu.

Pada majlis itu Ketua Eksekutif Kumpulan Perbadanan Nasional Bhd (PNB) Tan Sri Hamad Kama Piah diumumkan sebagai Tokoh Alumni UiTM 2009.



Aku sendiri tak dapat hadir majlis tu, tapi ayah aku sempat pergi. Dan ayah aku dapat satu buku ‘Alumni-alumni Muda UiTM’, which is sepatutnya kita semua pun tersenarai dalam buku. Siap ada gambar, dan tempat kerja terkini. Benda ni penting untuk networking kita sebenarnya.

Tapi, oleh sebab kita tak daftar (aku sendiri), adalah satu kerugian kiranya kita terus tidak mendaftar. So, aku harap korang semua berminat untuk daftar menjadi alumni UiTM secara rasmi.

Cara-caranya ialah :-

1) pergi ke http://alumni.uitm.edu.my/registration/
2) kemudian click di New user? Sign up here.
3) Isikan no kad pengenalan anda di ruangan Alumni IC (Old/New).
(cth: 860410355657)
4) Dan ikut arahan seterusnya.


Sekian terima kasih.

p/s: Kepada siapa yang tidak tahu, Tan Sri Ibrahim Abu Shah bukan lagi VC UiTM. Beliau telah tamat kontrak. VC baru ialah Datuk Prof Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar. hensem dan segak kan? heheh

12 January 2010

kenapa radiasiikankoi.blogspot.com?

mungkin ramai yang tertanya-tanya mengapa dalam berjuta pilihan, aku memilih nama radiasi ikan koi? aku pun tak berapa nak tahu, tp di bawah ni aku bagi penerangan sikit.

penerangan:-

radiasi - radiation describes any process in which energy emitted by one body travels through a medium or through space, ultimately to be absorbed by another body.

ikan koi - Ikan Koi merupakan sejenis ikan kap yang banyak dipelihara sebagai ikan hiasan kerana sifatnya yang lemah lembut. Ia hampir menyerupai ikan Emas dan memang dalam famili yang sama dengan ikan Emas.









haa..tu jelah. haha

Corat-coret Elin ke Ohio.

2 buah kereta telah pergi ke KLIA untuk menghantar tunangku, Elin ke KLIA pada lewat petang Ahad (10 Jan) baru-baru ini. Aku naik kereta abg firdaus bersama kak intan, ayit dan elin.

sebuah lagi kereta diisi oleh elis, zam, mama, ecai, ashman n batrisha. semasa dalam perjalanan, boleh pulak lagu 'Pergi' dendangan Aizat berkumandang di corong radio. tapi aku steady lagi..takde hal lah. haha.

sesampainya kami KLIA jam 8.40 malam, aku dengan lincahnya mengangkat 3 beg elin sambil elin pergi mengambil troli, kemudian aku letakkan beg2 tersebut di atas troli.

kemudian, aku menolak troli tersebut ke kaunter daftar masuk J18 sambil diekori oleh elin dan ayit manakala abg firdaus dan kak intan pergi meletakkan kereta di tempat letak kereta.(daulat bahasa melayu).

dipendekkan cerita (setelah 2-3 pramugari lalu-hahaha), setelah selesai elin daftar masuk, kami semua ke KFC untuk makan (tp aku melantak). jam menunjukkan hampir 10.30 malam, lalu kami semua bergegas pula ke pintu masuk antarabangsa. sambil jalan tu aku memberi 2-3 pesanan kepada elin dengan diri aku yang masih steady, hahaha. elin angguk je, aku tau dia sedih. sbb tu aku tanak tunjuk aku ni sedih jugak, sbb nnt dia lg sedih.

depan pintu masuk antarabangsa, kami sempat mengambil gambar dan selepas itu elin dan kami semua semua mengucapkan selamat tinggal..bersalaman dan berpelukan (dengan mama n adik beradik dia ehh). dengan aku, kami bersalaman ibarat aku menyampaikan sebuah cek sumbangan kepada penerima (elin). hahaha.

detik ni, aku steady lagi la beb. sbb dia ada depan mata aku lg.. dia dah turun esclator tu, then kelibatnya semakin mengecil apabila elin berlari-lari anak menuju ke kaunter imigresen yang mana semakin lama semakin lenyap kelibatnya.. detik ni aku kurang steady dah.. hahaha. tp takpe, aku tau dia pergi baik untuk dia, untuk aku dan untuk semua. harap dia dapat menyesuaikan diri dan adapt secepat mungkin. I know u can take care of yourself. gonna miss u.

Selamat hari lahir elin. Selamat 1 tahun 1 bulan bersama. Selamat 1 bulan pertunangan. Be strong. love u very strong also. hee. smileeee. =)



dari tunangmu,
maxx @ iqbal ikhwandy

07 January 2010

tahun baru kerja baru..

Aku tidak lagi bekerja di













Alhamdulillah, 2010 ni aku start keje kat








Kat sni, so far so good. dapat bos yang 360 darjah lain dengan yang sebelumnya. aku mula berasa selesa walau masih menyesuaikan diri. kesimpulan setakat ni, best!!



Muhammad Iqbal Ikhwandi Bin Mat Zin
Corporate Communications Executive


TM Sales & Services Sdn. Bhd.
14th Floor, Menara Mutiara Bangsar
Jalan Liku, Off Jalan Riong
59100 Kuala Lumpur

Tel : 603- 2297 1325
Hp : 012 - 3036226
Fax : 603 - 2282 3460



ahaks..

06 January 2010

2010... masih belum terlewat untuk aku blog (bukan blok).

Seperti biasa, secara tiba-tiba aku rasa nak memblog. Tiba2...
Seperti biasa juga aku sendiri susah nak predict diri aku sendiri, apetah lg org lain. mungkin 'tiba2' ni suka dekat aku... ahaks

mungkin kerana dengan ketibaan tahun baru (bukan batu)2010 ni kot aku rasa nak menulis. bosan2. tak tahu samada blog aku ni diketahui ramai atau tidak diketahui ramai, aku sendiri belum ketahui.

blog ni God Willing tidak ada tujuan spesifik seperti politik, hartanah ataupun sukan semata2.. General (bukan Jeneral<-- ni tanya pian) haha. jokes aside.

aku menulis sebagai orang awam. dari orang awam kepada orang awam. sebagai individu bebas, ibarat kain putih tidak tercalit cat-cat ideologi, jawatan ataupun faktor sosiologi dan geografi aku.

selamat tinggal 2009. selamat datang 2010.













ingat maxx, blog jangan sampai kena blok!!